Zgodovina

Ideja oz. želja, da bi se v krajevni skupnosti Pobegi – Čežarji ustanovilo gasilsko društvo se je pojavila februarja leta 1979. V pripravljalni odbor za ustanovitev prostovoljnega gasilskega društva Pobegi-Čežarji so bili imenovani:

  1. Bertok Zvezdan
  2. Tedeško Lucjan
  3. Eleoterij Beštjak
  4. Kocjančič Renato
  5. Vivoda Mirando

Njim zahvaljujoč se je želja uresničila in dne 21.04.1979 je bilo uradno ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo Pobegi-Čežarji. Z ustanovitvijo je društvo postalo član MGZ Koper, ki je vključevala vsa obalna prostovoljna gasilska društva.

Prvi predsednik društva je bil Lucjan Tedeško, prvi poveljnik pa Mirando Vivoda. Društvo je že v prvem letu obstoja zelo dobro delovalo, kar se je kazalo tudi z velikim številom vpisanih članov. Poleg močnejšega spola pa so v tem prvem letu vpisali tudi žensko desetino in veliko število pionirjev.


V letu 1980 so dobili prvo gasilsko vozilo, t.i. orodno vozilo TAM 75. Ta pridobitev je za društvo pomenila veliko, saj so bili do tedaj gasilci zelo slabo opremljeni in jim je to vozilo predstavljalo večjo učinkovitost na intervencijah.

Leta 1981 je bil na rednih volitvah ponovno imenovan za predsednika društva Lucjan Tedeško, za poveljnika pa ponovno Mirando Vivoda. V tem letu so nabavili še prenosno motorno brizgalko Vatrosprem.

Leto 1982 je bilo pomembno leto, saj so po dolgih prizadevanjih končno pridobili vso potrebno dokumentacijo o prepisu prostorov bivšega Konzumnega društva in tako postali uporabniki celotne stavbe in garažnih prostorov (bivša plesna dvorana). S tem so končno dobili svoje prostore. Še vedno pa je ostala prisotna želja po gradnji novega gasilskega doma, saj so jim trenutni prostori postajali že zelo tesni.


Leta 1986 se je jim je želja uresničila, saj se je po dolgoletnih trudih pričela gradnja težko pričakovanega gasilskega doma.
V letu 1986 so potekale tudi nove volitve. Tokrat je prišlo v samem vrhu do sprememb. Za predsednika društva je bil imenovan Davorin Šinigoj, za poveljnika pa Klavdijo De Faveri.

Leto 1995 je za društvo eno najpomembnejših let, saj so končno kot pravna oseba na podlagi sklepa Okrajnega sodišča postali lastniki celotnega premoženja, t.i. gasilskega doma, bivšega Konzumnega društva in dvorišča.

V letu 1996 so se pojavile resne težave. Vodstvo društva je namreč popolnoma zatajilo, kar se je kazalo z odstopom predsednika, zaradi česar je društvo doživljalo več kritičnih trenutkov. Z njegovim odstopom je v društvu vladal popoln kaos. Nekaterim članom vodstva pa ni bilo vseeno, da obstaja takšno stanje, zato so zadevo prevzeli v svoje roke. Kot začasni predsednik je bil imenovan Lucijan Vatovec.
Edina pozitivna točka tega leta je bila operativa društva, ki je s svojim aktivnim delovanjem pripomogla v dobro krajanov in k ohranitvi društva.

Leta 1997 so bile izredne volitve zaradi odstopa predsednika iz leta 1996. Po pogovorih z bivšim predsednikom in ko so ga besede ostalih članov društva prepričale, da je za društvo naredil ogromno dela in da bi bilo nesmiselno, da bi društvo kar tako zapustil, je pristal in ponovno kandidiral za predsednika društva.

Za predsednika društva je bil tako ponovno imenovan Davorin Šinigoj, za namestnika predsednika je bil imenovan Mirando Vivoda, za poveljnika pa Matjaž De Faveri.

V letu 1997 so dobili tudi prvo poveljniško vozilo Lada Niva.

V letu 1998 so potekale redne volitve in v vodstvu je prišlo do sprememb. Za predsednika društva je bil imenovan Jože Ščulac, za podpredsednika je bil imenovan Sandi Jurjevčič, za poveljnika pa Matjaž De Faveri.


Leto 1999 je zaznamoval nakup novega vozila za gozdne požare Bremach TGR 35

Tudi leto 2000 je bilo zelo pomembno tako za Upravni in Nadzorni odbor društva kot tudi za vse člane društva. V tem letu so namreč po dolgih »premišljevanjih in razglabljanjih« krajevni skupnosti odstopili objekt Konzumnega društva s pripadajočim dvoriščem, ki je leta 1995 postala last gasilcev. Povedati moramo, da odločitev za vrnitev tega dela premoženja KS ni bila ne lahka in ne enostavna. Člani upravnega in nadzornega odbora so ogromno razglabljali o tem, a so na koncu, po preučitvi vseh dejavnikov ugotovili, da je bila ta odločitev najbolj smiselna in smotrna.

V letu 2001 so po dolgih letih ponovno vpisali veliko število članic. Tako so končno dočakali žensko desetino. V društvo je nežnejši spol prinesel veliko novosti (praznovanje pusta in dedka mraza za najmlajše krajane), a žal danes ne deluje več v takem številu.

Tudi leto 2002 je bilo uspešno. Nabavili so poveljniško vozilo Lada Niva, gasilsko vozilo za prevoz oseb Citroen Jumper in gasilsko vozilo »cisterna« TAM 190 T15 (slednjega jim ga je podarila GB Koper), obnovili pa so ga z lastnim trudom in sredstvi.

V tem letu so potekale tudi nove volitve. Za novega predsednika društva je bil imenovan Vido Peršolja, za poveljnika pa Peter Lipušček.

V letu 2005 so v pričakovanju novega vozila GVC 16/25 zgradili nov garažni prostor. V sklopu tega so nad garažo pridobili še dve spalnici, sanitarije, družabni in dežurni prostor in leto kasneje, torej leta 2006, je v nove garažne prostore zapeljalo novo kombinirano vozilo Mercedez-Benz Atego GVC 16/25.

Leta 2007 so nabavili vozilo za gozdne požare TAM 110 T7 4×4. Podvozje so prejeli v dar od Slovenske  vojske, nadgradnjo pa so realizirali z lastnimi sredstvi. To leto si bodo zapomnili predvsem po tem, da so prvič v njihovi zgodovini podpisali listino o prijateljstvu in sodelovanju. To listino pa so podpisali s prijatelji iz PGD Šempeter pri Gorici.

DSC00038

Leto 2008 pa je bilo res posebno, vsaj kar se tiče prihodnosti tega društva. Po dolgoletnih prizadevanjih jim je v tem letu le uspelo ustanoviti krožek »mladi gasilec«. Na to so neizmerno ponosni.
Tega leta pa so začeli prijateljevati še z enimi gasilci – in sicer z gasilci iz PGD Pristava.
Na volitvah pa je prišlo v vodstvu le do manjše spremembe. Predsednik društva je ostal Vido Peršolja, za poveljnika pa je bil imenovan Džani Žalac.

 

Leto 2009 je bilo še posebej veselo, saj so v septembru praznovali 30 let obstoja in dela, katerega so proslavili z prevzemom prenovljenega vozila MB Sprinter 4×4. Poleg skrbi za redno izobraževanje in usposabljanje operativen enote, ter nabavo opreme za le te so opremili četo najmlajših članov gasilskimi čelada.

Leto 2010 je zaznamoval nakup novega vozila za prevoz moštva Volkswagen Transporter, ter agregata za napajanje gasilskega doma ob izpadih elektrike. V po poplavnem obdobju so si za posredovanje ob vodnih ujmah nabavili škornje.

Leto 2011 je zaznamoval nakup novega čolna dolžine 3,80 za posredovanje na vodi. Po dolgih letih so organizirali gasilsko veselico, ter aktivno sodelovali na Dnevih zaščite in reševanja, kateri so potekali v Kopru. Zaključek leta so člani z družinami preživeli v prostorih društva, kjer je bila organizirana prijetna zabava ob vstopu v novo leto.

Leto 2012 je bilo resnično prelomno. Naši najmlajši so na državnem gasilskem tekmovanju v orientaciji, ki je potekalo v Žalcu osvojili odlično 3. mesto. Organizirali smo drugo gasilko veselico, ter praznovanje novega postaja tradicionalno. Operativna enota je se je odlično izkazala čez celo leto saj je opravila rekordno število intervencij, med katerimi je bil tudi zelo odmeven požar “Črnotiče – Črni Kal”.